Blog

 

Jsou pro vás Vánoce svátky klidu a pohody? Nebo se nesou ve znamení jídla a nepřetržitého mlsání a kil navíc? Hlavní nástrahy vánoc, pro kila navíc, jsou vánoční cukroví, nekontrolovatelné uzobávání u televize a konečně tradiční Štědrovečerní menu.

Jsem na čokoládu. A když si chci užít sladkost a vůni čokolády, upeču doma brownies. Aby to mlsání nebylo zas tak moc hříšné, peču je z fazolí, které na chuti nepoznáte.

Obézních lidí přibývá a v Evropě se Češi snaží dostat na pomyslný vrchol nejtlustších. Ještě na něm nejsme, téma výživy a zdraví se dostalo do popředí zájmu. Díky stále přibývajícímu množství lidí s nadváhou či obezitou je také čím dál více výživových poraden a poradců. Jak se v nich vyznat, kdo má jakou kvalifikaci a s čím vám může pomoci?...

Když teploty atakují třicítku, je salát k obědu ta nejlepší volba. Na horké jídlo není ani pomyšlení, takže salát nás příjemně ochladí a navíc dodá další porci tekutin.

Mentální anorexie je porucha příjmu potravy charakterizovaná úmyslným snižováním hmotnosti a intenzivním strachem z nárůstu hmotnosti, i když nemocný trpí podváhou. Nejčastěji se objevuje u dospívajících dívek.

V poradně se často potkávám s rodiči dívek, kteří mi popisují, že se problém u jejich dcery rozjel na jaře anebo na podzim s nástupem ke studiu. Obvykle se s nimi uvidím až za půl roku, kdy se problém pokouší zvládnout sami, anebo později, po hospitalizaci. Bohužel čím déle problém trvá, tím déle pak trvá práce na jeho odstranění...