Pohankový nákyp s hlívou

11.10.2020

Ráda dělám jednoduchá jídla, kde mě příprava nestojí moc času. Prostě zamíchám, dám do trouby a pak vyndám hotové. Pro podzim se hodí jídlo z hub nasbíraných v lese, anebo si stejně dobře můžete udělat nákyp z kupované hlívy ústřičné.

1 porce: 482 kcal / 2.015 kJ 

Pro 4 porce potřebujeme: 250 g čerstvé hlívy ústřičné (nebo směsi hub), 480 g pohanky, 1 pórek, 2 vejce, 2 lžíce olivového oleje, sůl, drcený kmín, bílý pepř.

Postup: Propláchněte a uvařte pohanku doměkka (vařte v 1,5x množství vody). V hlubší pánvi rozehřejte lžíci oleje. Zlehka orestujte koření a pórek nakrájený na tenké proužky a houby pokrájené na kousky.

Hotovou směs smíchejte s uvařenou pohankou a vejcem. Osolte. Zapékací nádobu vymažte olejem a naplňte směsí. Vložte péct do předem vyhřáté trouby na 200 st. C a pečte cca 30 min.


Něco pro zdraví...

Houby byly a jsou využívány jako potravina, ale jsou využívány pro své vlastnosti i v přírodní medicíně. Jsou zdrojem bílkovin, mají velmi nízký energetický obsah. Obsahují vitamín B, fosfor, draslík a zinek. Pomáhají při depresích, či úzkostných stavech. Samotné hlívě jsou připisovány účinky protizánětlivé a protivirové. Pohanka má vysoký obsah rutinu, který posiluje stěny cév a pomáhá při léčbě křečových žil a vysokém krevním tlaku.

Autor: Šárka Jakešová

Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.