Zdravá Štědrovečerní večeře
Tradiční česká Štědrovečerní večeře bývá rybí polévka s houstičkou, smažený kapr a bramborový salát. Jak udělat tuto tradiční večeři trochu jinak, abychom se cítili lehčeji?

Zeleninová polévka s jikrami
1 porce: 89 kcal / 374 kJ
Potřebujeme (4 porce): 200 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 120g jiker, 20 g másla, 1,5 l vody / rybího vývaru, sůl, muškátový květ
Jikry omyjeme a uvaříme v osolené vodě. Z uvařených jiker sloupneme blánu a pokrájíme. Kořenovou zeleninu očistíme, omyjeme a nastrouháme nahrubo. V hrnci necháme rozpustit máslo a mírně osmahneme rozstrouhanou zeleninu. Změklou zeleninu rozmixujeme. Zalijeme studenou vodou, či vývarem z ryby, vložíme uvařené a pokrájené jikry a necháme vařit. Dle chuti přidáme špetku soli a muškátového květu.
Pstruh pečený na bylinkách
1 porce: 383 kcal / 1.608 kJ
Potřebujeme (4 porce): 250 g pstruha pro 1 porci, 1 lžíce olivového oleje, sůl, čerstvá petrželka, šťáva z citrónu
Rybu omyjeme. Petrželku posekáme a potřeme jí vnitřek ryby. Pekáček vymažeme olivovým olejem, vložíme do něj pstruha, zakryjeme a pečeme v předem vyhřáté troubě cca na 180 st.
Můžeme
vymačkat i šťávu z citrónu, či limetky a tou přelít vnitřek ryby pro
zvýraznění chuti.
Lehký bramborový salát
1 porce: 277 kcal / 1.163 kJ
Potřebujeme (4 porce): 800 g brambor, 200 g mrkve, 2 kyselé okurky, 1 cibule, 1 lžíce olivového oleje, dle chuti vinný ocet, sůl, čerstvá petrželka
Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce. Uvařené a oloupané pokrájíme na kostičky. Mrkev očistíme a nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Pro menší palčivost ji prolijeme vařící vodou. Okurky nakrájíme na kostičky.
Vše
smícháme v míse dohromady, přilijeme olivový olej, dochutíme vinným octem,
osolíme a přidáme posekanou čerstvou petrželku. Promícháme a necháme odpočinout
v chladu.
Zdravá Štědrovečerní večeře celkem: 749 kcal / 3.145 kJ
V případě tradiční večeře - rybí polévka zahuštěná jíškou doplněná smaženou houskou, kapr v trojobalu smažený v oleji, bramborový salát s majonézou činí 1.433 kcal / 6.007 kJ.
Jste
tedy o 684 kcal / 2.862 kJ lehčí!
Autor: Šárka Jakešová
Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.