Vánoce na dietě

16.12.2018

Jak pro zdravé, tak pro nemocné o vánocích platí, že jíst bychom měli s mírou. Alkohol pít střídmě, abychom o vánocích a po nich nemuseli řešit zkažený žaludek, bolesti břicha a v neposlední řadě i kilogramy navíc usazené na našem těle.

Jak se ale stravovat, pokud se potýkáte se zdravotním problémem a lékař vám doporučil některou z diet? Nejrůznějšími stravovacími omezeními se řídíte během celého roku, nebylo by tedy moudré to kvůli svátečním dnům porušit. Podívejme se tedy spolu, co obnáší dietní doporučení a jak si správně připravit sváteční pohoštění v případě nejčastějších léčebných diet tak, aby chutnalo.

Bezlepková dieta

Bezlepková dieta se týká pacientů s alergií na lepek, nebo onemocněním celiakií. Velmi důležitý je proto výběr potravin z obilovin. Zařazeny by neměly být výrobky z pšenice, ječmene, žita a ovsa. Potíže může způsobit i malé množství přidané do potravin, v kterých byste to nečekali, jako jsou třeba instantní polévky, kořenící směsi, uzenářské výrobky. To, čím se můžete řídit, je na obalech značka přeškrtnutého klasu, nebo nápis gluten free. Bez obilovin být však nemusíte, využít můžete rýži, pohanku, amarant, quinou, nebo speciálně upravenou bezlepkovou mouku.

Jak tedy jíst o vánoční svátky?

Polévka: Můžete si dát rybí polévku se zeleninou, zahušťovat byste však měli bezlepkovou moukou, kukuřičnou jíškou, strouhaným bezlepkovým pečivem, nebo třeba zdravější variantou strouhanou bramborou, či jinou zeleninou. Zahustit se může třeba i vajíčkem. Do polévky nepatří klasické pečivo, ale pouze osmahnuté bezlepkové.

Hlavní jídlo: Můžete vybrat jakoukoliv rybu, kterou máte rádi. Pokud vám vyhovuje tradiční smažený kapr, je možné ho obalit třeba v kukuřičné strouhance, pohankových vločkách, nebo třeba strouhaných mandlích, či alternativně v hrašce. Kdo nemá rád rybu, může zvolit obalovaný řízek.

Bramborový salát můžete připravit dle vlastní chuti ať už s majonézou, nebo odlehčeně s jogurtem.

Sladkosti: Pečivo a cukroví by mělo být připraveno z bezlepkové mouky. Je možné připravit i nejrůznější druhy nepečeného cukroví, které připravíte ze sušeného ovoce, ořechů a mandlí.

Menu při bezlepkové dietě: 

Rybí polévka s jikrami

Kapr s krustou z mandlových lupínků, bramborový salát s odlehčenou majonézou (jogurt)

Sklenka vína, bezlepkové cukroví

Dieta při onemocnění dnou

Při onemocnění zvaném dna se omezuje obsah purinů v jídle. Dát byste si tedy neměli silné masové vývary, mladá masa, nebo zvěřinu, pozor byste si měli dát třeba i na kávu, čokoládu, luštěniny, nebo alkohol. Smažené a tučné pokrmy by se ve vašem jídelníčku také neměly objevit.

Jak tedy jíst o vánoční svátky?

Polévka: Protože nejsou kvůli množství purinů povoleny masové vývary, měli byste si udělat jen zeleninovou polévku, do které na konec můžete dát kousek vařené ryby. Houstičku do polévky si můžete opět opražit nasucho.

Hlavní jídlo: Pokud chcete tradiční večeři s rybou, zvolit můžete kapra, pstruha, candáta, nebo i vzhledem ke sníženému množství purinových látek kousek lososa. Rybu si můžete připravit grilovanou s bylinkami, nebo kořením, či pečenou na malém množství oleje, nebo nasucho a trochu podlitou vodou. Upřednostňujete-li jiné maso, pak byste měli sáhnout třeba po krůtím plátku, nebo vepřovém z kýty. Vhodné je upravit si jej na přírodní způsob.

Bramborový salát by měl být bez majonézy, kterou můžete nahradit jednoduše netučným jogurtem. Ideální je také zeleninový salát zakápnutý trochou olivového oleje a ochucený citrónem, nebo octem. Máte-li raději samotné brambory, můžete si je omastit malým kouskem másla.

Sladkosti: Sladkostí se úplně zříkat nemusíte. Volit byste měli ale méně tučné druhy a sníst menší množství. Dát si můžete kromě pár kousků cukroví, nebo méně tučnou vánočku, či tvarohovou štolu. Ke štědrovečerní večeři můžete zvolit přípitek trochou přírodního lehkého vína.

Menu při onemocnění dnou: 

Zeleninová polévka s kouskem ryby

Grilovaný losos sypaný koprem, bramborový salát s dýní a zelenými fazolkami

Dezert Pavlova s ovocem

Jak upravit jídlo při vysoké hladině cholesterolu

Pacienti s vysokou hladinou cholesterolu by měli omezit především živočišné tuky jako je sádlo a máslo a samozřejmě tučná masa a uzeniny, smetanové sýry, ale i třeba vejce a majonézu. Tepelná úprava smažením samozřejmě není doporučena.

Jak tedy jíst o vánoční svátky? 

Polévka: Doporučeny jsou spíše zeleninové polévky bez zahuštění moukou. Do polévky je možné přidat kousek ryby. Houstičku do polévky můžete opražit nasucho.

Hlavní jídlo: Rybu si samozřejmě dát můžete, ale vybírejte spíše méně tučné druhy, jako je kapr, pstruh, štika, nebo rybí filé. Ti, kteří dávají přednost jinému masu u slavnostní večeře, než je ryba, si mohou dopřát přírodní kuřecí, nebo krůtí řízek. Maso můžete vhodně okořenit, připravit by se mělo spíše grilováním, nebo pečením nasucho, či mírně podlité, nebo v alobalu. Hotovou rybu si můžete okyselit citrónem.

Bramborový salát by měl být připraven bez majonézy, kterou můžete nahradit nízkotučným jogurtem. Do salátu by neměla přijít uzenina, nebo vejce. Dát si můžete i odlehčenou zeleninovou formu jen se lžící olivového oleje a okyselené citrónem, nebo octem. Pokud máte raději samotné brambory, udělat si můžete i bramborovou kaši, kterou můžete přelít trochou masové šťávy.

Sladkosti: Zvolit byste měli raději čerstvé ovoce. K večeři dle zvyku rozkrojte jablko, zjistíte, zda se objeví hvězdička, nebo křížek. Nebo si dejte salát z čerstvého ovoce. Jako přípitek můžete zvolit trochu přírodního lehkého vína.

Menu při vysoké hladině cholesterolu: 

Celerový krém

Kapr pečený s nádivkou z hub, petrželkový brambor

Sklenka lehkého bílého vína, jablko

Dieta při vysokém krevním tlaku a otokům

Pacienti s vysokým krevním tlakem, nebo těhotné ženy, kterým se tvoří otoky, by měli omezit solení, nebo přestat solit vůbec. Neměli by již jídlo přisolovat, jíst uzeniny, výrazné, slané či tavené sýry. Vhodné je využívat dietní kuchyňskou sůl s obsahem draslíku. Stejně jako v předchozích případech není vhodná smažená úprava pokrmů. Alkohol byste neměli konzumovat žádný.

Jak tedy jíst o vánoční svátky? 

Polévka: Protože dochází k tvorbě otoků, je vhodné polévku nepodávat.

Hlavní jídlo: Rybu si k večeři dát můžete, vybírat byste však měli méně tučné druhy. Připravit si můžete tradičního kapra, pstruha, candáta či rybí filé. Pokud dáváte přednost řízku před rybou, měli byste si připravit raději přírodní plátek z kuřecích prsních řízků, krůty, nebo libové vepřové z kýty. Neslanou chuť pokrmů je vhodné překrývat chutí koření, česneku.

Tradiční bramborový salát byste si měli připravit bez majonézy, jen s nízkotučným jogurtem. Vhodná je i odlehčená jarní zeleninová varianta jen s olivovým olejem a okyselená citrónem. Pozor si dávejte na sterilovanou zeleninu, pokud je ve slaném nálevu, měli byste ji nejprve propláchnout vodou. Jako přílohu můžete mít i bramborovou kaši, omaštěnou trochou másla, či přelitá masovou šťávou.

Sladkosti: Cukroví byste měli vybírat spíš méně tučné druhy, nebo sněhové pečivo. Objevit ve vašem jídelníčku by se neměla ani vánočka a pečivo, do kterého byl použit kypřící prášek. Dát si ale můžete piškotový řez, ovocný salát s pudinkem, nebo tvarohovým krémem.

Menu při vysokém krevním tlaku: 

Rybí filé na kmíně, plněný pečený brambor přelitý jogurtovým dipem

Piškotový řez s ovocným želé

Diabetická dieta

Diabetici musí sledovat množství sacharidů a výměnných jednotek a stejně je tomu i o vánocích. Neměli by je tedy neúměrně navyšovat, aby příliš nestoupla hladina glykémie. Stejně jako pacienti s onemocněním jater a žlučníku, i oni by se raději měli vyhnout tučnému a smaženému jídlu. Sladkosti mohou vynechat, či využít náhradní sladidla. Protože diabetes II. typu souvisí s nadváhou, měli by mít na paměti, že alkohol také navyšuje energetický příjem a raději se ho vzdát.

Jak tedy jíst o vánoční svátky? 

Polévka: Rybí polévka by neměla být zahušťovaná moukou, ale raději dostatkem strouhané kořenové zeleniny. Vhodné je zahustit např. vajíčkem. Protože hlídáte množství sacharidů, neměli byste si dávat opraženou housku do polévky.

Hlavní jídlo: Volit můžete z méně tučných ryb jako je tradiční kapr, pstruh, štika, nebo rybí filé. Rybu můžete připravit pečenou, nebo grilovanou a přelitou citrónovou šťávou. Pokud nemáte rádi rybu i tady platí možnost přípravy přírodního kuřecího, nebo krůtího plátku.

Pro vás je vhodnější bramborový salát s kořenovou zeleninou, než hromada samotných brambor. Měl by být ale připraven bez majonézy, jen s nízkotučným jogurtem, nebo jeho odlehčená forma s trochou olivového oleje a přikyselený citrónovou šťávou, nebo octem. Věnujte pozornost i sterilované zelenině, která by neměla být v nálevu s cukrem, ale s náhradním sladidlem.

Sladkosti: U moučníků a ovoce musíte počítat s jejich sacharidovým obsahem, který se promítne do denní potřeby. Cukroví i vánočka by měly být méně tučné s náhradním sladidlem. Dát si můžete salát z méně sladkých druhů ovoce s tvarohovým krémem.

Diabetické Menu: 

 Rybí polévka s vaječnou mlhovinou

Candát pečený se zázvorem v alobalu, lehký bramborový salát s kořenovou zeleninou

Pečené jablko zdobené tvarohovým krémem

Dieta při nemocech jater a žlučníku

V této dietě je velmi důležité omezit tuky. Smažené pokrmy jsou přísně zakázané, stejně jako tučná masa, uzeniny, majonéza, smetana, či sýry s více než 30 % tvs., nebo větší množství ořechů. Tradiční večeře typu smažený kapr, bramborový salát s majonézou tedy není rozhodně pro vás. Zrovna tak cukroví s tučnými krémy, ale i kynutá vánočka, nebo houby vám neudělají dobře. Zakázána je i konzumace alkoholu.

Jak tedy jíst o vánoční svátky? 

Polévka: O rybí polévku nepřijdete. Měla by být však připravena bez jíšky, zahuštěná pouze nasucho opraženou moukou. Kousek másla je možné vložit až do hotové polévky. Jíšku je možné nahradit i dostatkem strouhané kořenové zeleniny. Nezapomeňte na zelené bylinky. Houstičku do polévky byste měli opražit jen nasucho bez tuku.

Hlavní jídlo: K večeři si můžete udělat pečeného kapra, pstruha, nebo rybí filé. Péct můžete podlité trochou vývaru, či vody, nebo zakryté alobalem. Kdo nemá rád rybu, může mít k večeři přírodně upravený kuřecí, nebo krůtí plátek. Ochutit můžete zelenými bylinkami, rybu přelít citrónovou šťávou.

Tradiční bramborový salát s majonézou sice mít nemůžete, ale chuťově se neošidíte, když jednoduše nahradíte majonézu nízkotučným jogurtem. V salátu by se neměla objevit uzenina, vejce, ani cibule. Vyzkoušet můžete i odlehčenou variantu se lžící olivového oleje a okyselený citrónem, nebo octem. Můžete mít i bramborovou kaši přelitou trochou masové šťávy.

Sladkosti: Tučné cukroví s krémy a ořechy, nebo kynutá vánočka není pro vás vhodná. O sladkosti ale úplně přijít nemusíte. Vhodný je například ovocný pohár s pudinkem (bez šlehačky), sněhové cukroví, netučná tvarohová štola s rozinkami, nebo piškotové řezy s netučným tvarohovým krémem.

Menu při onemocnění jater a žlučníku: 

Rybí polévka s nasucho opraženou houskou

Pstruh pečený na kořenové zelenině, bramborová kaše

Zimní ovocný salát s pudinkovým krémem


Autor: Šárka Jakešová

Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.