Sladký koláč z dýně a mrkve
Vypukla sezóna dýní. Když jsme si doma chtěli opravdu zdravě zamlsat, upekla jsem tento koláč, který nepotřebuje žádný cukr, ani mouku.
1 porce: 98 kcal/ 409 kJ
Potřebujeme: 350 g dýně Hokaidó, 4 větší mrkve, 2 jablka, 4 lžíce strouhaného kokosu, 2 vejce,
1 lžíce oleje na vymazání formy, skořice.
Postup: Omytou dýni zbavte semen, pokrájejte na kousky a uvařte v troše vody doměkka. Nechte vychladnout a rozmixujte na pyré. Syrovou mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte pyré z dýně, rozstrouhanou mrkev a jablka spolu s vejci. Přidejte lžičku skořice a strouhaný kokos. Dobře promíchejte.
Koláčovou formu na pečení vymažte olejem a vysypte strouhaným kokosem. Vlijte připravenou směs na koláč a špachtlí uhlaďte. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 200 st. C cca 30 min. Hotový koláč podávejte chlazený z ledničky.
Něco pro zdraví...
Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A patří mezi antioxidanty. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.
Autor: Šárka Jakešová
Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.