Jablkové čatní
Ráda dávám jedlé dárky. Čatní z jablek obsahuje kromě jablíček zázvor a čili, tak se skvěle hodí do studeného počasí. Potěšíte milovníky orientální pikantní kuchyně.

Potřebujeme (cca 2 sklenice): 4 jablka, 80 g zlatých hrozinek, 60 g zázvoru, 6 stroužků česneku, šťáva z půlky citrónu, 1 lžička soli, 1 lžíce cukru, 1 lžička drceného pepře, 5 hřebíčků, 1 lžička drcených chilli papriček, 4 lžíce jablečného octa
Postup:
Omytá a oloupaná jablka zbavte jadřinců a nakrájejte na kostičky. Hrozinky propláchněte ve vroucí vodě. Pokrájená jablka vložte do hrnce, přelijte šťávou z citrónu, přidejte spařené hrozinky, drcený česnek, zázvor pokrájený na drobné kostičky, cukr, koření a ocet. Duste přiklopené, aby se jablka rozvařila. V případě potřeby trochu podlijte. Můžete i trochu rozšťouchat.
Plňte horké do předem připravených skleniček.
Čatní uchovávejte v chladu a temnu. Hodí se jako pikantní omáčka k vydatnějšímu masu.
Něco pro zdraví...
Jablka mají vysoký obsah vitamínu C a rozpustné vlákniny, jsou bohatá na draslík. Pomáhají proti zácpě a čistí střeva. Jejich vůně má zklidňující účinek.
Zázvor
se běžně používá v asijské kuchyni, využívá se např. proti kašli, nachlazení a
nevolnosti. Stejně jako chilli, pepř a česnek zlepšuje prokrvení.
Autor: Šárka Jakešová
Kopírování článků je možné jen s uvedením autora a odkazu na stránku.