Víte, jak se stravovat při léčbě Warfarinem?

27.11.2013 16:01

Pacientů léčených Warfarinem poslední dobou přibývá a to i mezi mladými aktivními lidmi. Prevencí je zdravý životní styl – dostatek pohybu, nekouřit, dodržovat optimální tělesnou hmotnost, snížit příjem živočišných tuků a cholesterolu.

U koho je tedy doporučována léčba Warfarinem? Je to u pacientů, kde je nutné zajistit dobrou průchodnost krve:

  • po úraze,
  • jako následek nezdravého životního stylu,
  • v důsledku rizikových faktorů.

Mezi rizikové faktory, kdy může dojít ke vzniku krevní sraženiny, jsou úrazy, operace, sádrová fixace dolní končetiny, upoutání na lůžko, nebo třeba let trvající déle než 6 hodin, hormonální antikoncepce a některé léky. Krevní sraženina může totiž způsobit závažné zdravotní komplikace.

Dobrou srážlivost krve přímo ovlivňuje vitamín K, který přijímáme jednak potravou a jednak jej tvoří i bakterie v našich střevech.  Warfarin tedy zpomaluje srážení krve, naproti tomu vitamín K srážení krve napomáhá.

Proč je vitamín K pro lidské tělo důležitý? Jednak pro správné srážení krve, dále zpomaluje odbourávání kostní hmoty a snižuje tak riziko osteoporózy. Vitamín K patří do skupiny vitamínů rozpustných v tucích. Je obsažen v potravinách rostlinného původu, především listové zelenině, zeleném a bylinném čaji, ale může se vyskytovat i v jiné formě v mase zvířat z biochovů (převážně kuře, krůta, hovězí), jeho hojné množství najdeme i ve vnitřnostech, především játrech.

Nedostatek vitamínu K se projeví při dlouhodobém užívání širokospektrých antibiotik a současném nepodání probiokultury, při dlouhodobém nejezení listové zeleniny a převážné konzumaci obilninové stravy.  Nedostatek vede k zvýšenému vzniku modřin, snadnému krvácení z nosu a dásní, těžkému menstruačnímu krvácení.

Dieta při léčbě Warfarinem by měla především odpovídat nárokům správné výživy, měla by tedy obsahovat dostatek vitamínu C, vlákniny, nemělo by se navýšit množství tuků. Mezi základní dietní pravidla při této léčbě patří – příjem stabilního množství vitamínu K, tzn. ani příliš nízké, ani příliš vysoké. Doporučená denní dávka vitamínu K by neměla překročit 250 mikrogramů.

Tabulka potravin s vyšším obsahem vitamínu K

Potravina

množství potraviny v gramech

odpovídající množství 50 mikrogramů vitamínu K

brokolice syrová

25

brokolice vařená

19

kapusta listová

6

kapusta kadeřavá

7

kapusta růžičková

9

květák

17

salát hlávkový

25

špenát

10

zelí bílé

29

zelí červené

17

zelí kysané

3

čínské zelí

29

sójový olej

9

olivový olej

13

sója

26

cizrna

19

celer lodyha

17

fenykl

21

žloutek

34

hovězí maso

24

kuřecí maso

17

tresčí játra

50

To s sebou nese hlavně vyhýbat se potravinám, s vysokým, nebo nestabilním obsahem vitamínu K. Není ale vhodné při zavedení této léčby razantně změnit styl svého stravování a to jak v množství, tak i ve složení stravy.  Mezi nejvýznamnější faktory zvyšujícím účinek Warfarinu patří alkohol, razantní redukční diety, horečky a průjem. Dále účinek ovlivňují i vitamíny A a E, probiotika (živé kultury bakterií, příznivě ovlivňující zažívání, obsahuje  je jogurt), či potravinové doplňky, které tyto látky obsahují.

Nevhodné je hlavně omezení konzumace ovoce a zeleniny, což může vést k nedostatku vitamínů, minerálů, vlákniny a s tím spojených zdravotních obtíží.

Listová zelenina obsahuje vysoké množství vitamínu K, je tedy nevhodné konzumovat její velké množství, ale je možné ji použít na ozdobu.  Mezi méně vhodnou zeleninu konzumovanou ve vyšším množství patří kapusta listová i růžičková, špenát, zelí a čínské zelí, hlávkový salát, polníček, rukola, brokolice, květák. Neměli bychom ji tedy konzumovat jako samostatné jídlo ve formě velkého salátu, ale např. kapustu lze použít spolu s mletým masem na kapustové karbanátky, brokolici, nebo květák je možné zapéct v malém množství s bramborem, nebo těstovinami.

Mezi nevhodná jídla patří typické české knedlo-vepřo-zelo, velký salát z listového salátu, samostatné jídlo z brokolice a květáku, které je hlavní částí pokrmu. Abychom nepřišli o velmi důležitý zdroj vitamínů a vlákniny ze zeleniny, je možné naopak zařazovat kořenovou zeleninu jako je mrkev, celer, petržel, ředkvičky, dále rajčata, okurky, papriky, nebo brambory. Přípustné jsou i houby. Je velmi vhodné zeleninou doplnit snídani, oběd i večeři.

Ovoce patří do kategorie bezpečných potravin. Výjimku tvoří sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny a maliny, které by neměly být konzumovány ve větším množství.

Co se týče masa, kolísavou hladinu vitamínu K má kuřecí, nebo krůtí maso, u kterého závisí na tom, čím byla drůbež krmena. Relativně bezpečná je tedy drůbež z velkochovů, která nebývá krmena zeleným krmivem. Stejný problém je i s masem hovězím. Obyčejně jsou tato masa nahrazována masem vepřovým, pro obsah tuku lépe vyhovuje libové maso z kýty. Nejvhodnějším způsobem je ale množství masa snížit a zmenšit porce na 100 g / den a vhodně jej doplnit nejlépe čerstvou zeleninou. Velmi nevhodné je zařazení vnitřností a jater do jídelníčku, která obsahují vysoké množství vitamínu K.

V olivovém a sojovém oleji je vyšší množství vitamínu K, naopak nižší koncentrace je v řepkovém či slunečnicovém oleji. Tuky nevylučujeme, lžičku olivového oleje je možné použít i do salátů.

Vaječný žloutek má vyšší obsah vitamínu K, pokud však sníme 2 x do týdne 1 vařené vejce, nemáme se čeho obávat. Sója a cizrna nepatří mezi doporučované potraviny kvůli vyšší hladině vitamínu K. Stejně jako u vajec však platí, že je možné je občas konzumovat, nikoliv jako samostatné hlavní jídlo, ale třeba jako součást salátu, nebo zeleninové pomazánky.

nápojů díky vyšší hladině vitamínu K je vhodné omezit bylinné čaje a zelený čaj. Pokud však vypijeme šálek zeleného, či bylinného čaje výjimečně, třeba 1 x týdně, nemusíme se obávat. Je vhodné tyto čaje nahradit čajem ovocným, nebo černým. Z alkoholu je možné vypít 0,5 l piva, nebo 2 dcl vína denně, aniž by to ovlivnilo léčbu. Nejlépe však, pokud bude alkohol konzumován pouze příležitostně.

Příklad jídelníčku při léčbě Warfarinem

(určeno pro ženy i muže bez rozdílu věku)

Snídaně:          Celozrnný chléb, Lučina, rajče.

Svačina:          Banán

Oběd:              Pstruh pečený na kořenové zelenině. Vařený brambor. Řecký salát.

Svačina:          Jogurt s pufovaným amarantem, pomeranč.

Večeře:           Zapečená brokolice s bramborem a sýrem. Paprika.

 

Autor: Šárka Míšková

 

Zdroj:

Doc. MUDr. Pavel Kohout Ph.D., Prim. MUDr. Petr Kessler, Lucie Růžičková – Dieta při antikoagulační léčbě, vydavatel: Forsapi s.r.o., vydáno v Praze v roce 2007, 1. vydání ISBN 978-80-903820-1-5

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode