Vánoce na dietě - při vysokém krevním tlaku a otokům 3/6

22.12.2014 21:26

Pacienti s vysokým krevním tlakem, nebo těhotné ženy, kterým se tvoří otoky, by měli omezit solení, nebo přestat solit vůbec. Neměli by již jídlo přisolovat, jíst uzeniny, výrazné, slané či tavené sýry. Vhodné je využívat dietní kuchyňskou sůl s obsahem draslíku. Stejně jako v předchozích případech není vhodná smažená úprava pokrmů. Alkohol byste neměli konzumovat žádný.

Jak tedy jíst o vánoční svátky?

Polévka: Protože dochází k tvorbě otoků, je vhodné polévku nepodávat.

Hlavní jídlo: Rybu si k večeři dát můžete, vybírat byste však měli méně tučné druhy. Připravit si můžete tradičního kapra, pstruha, candáta či rybí filé. Pokud dáváte přednost řízku před rybou, měli byste si připravit raději přírodní plátek z kuřecích prsních řízků, krůty, nebo libové vepřové z kýty. Neslanou chuť pokrmů je vhodné překrývat chutí koření, česneku.

Tradiční bramborový salát byste si měli připravit bez majonézy, jen s nízkotučným jogurtem. Vhodná je i odlehčená jarní zeleninová varianta jen s olivovým olejem a okyselená citrónem. Pozor si dávejte na sterilovanou zeleninu, pokud je ve slaném nálevu, měli byste ji nejprve propláchnout vodou. Jako přílohu můžete mít i bramborovou kaši, omaštěnou trochou másla, či přelitá masovou šťávou.

Sladkosti: Cukroví byste měli vybírat spíš méně tučné druhy, nebo sněhové pečivo. Objevit ve vašem jídelníčku by se neměla ani vánočka a pečivo, do kterého byl použit kypřící prášek. Dát si ale můžete piškotový řez, ovocný salát s pudinkem, nebo tvarohovým krémem.

 

Menu: Rybí filé na kmíně, plněný pečený brambor přelitý jogurtovým dipem

            Piškotový řez s ovocným želé

 

Autor: Šárka Míšková

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode