Vánoce na dietě - při onemocnění dnou 5/6

22.12.2014 21:31

Při onemocnění zvaném dna se omezuje obsah purinů v jídle. Dát byste si tedy neměli silné masové vývary, mladá masa, nebo zvěřinu, pozor byste si měli dát třeba i na kávu, čokoládu, luštěniny, nebo alkohol. Smažené a tučné pokrmy by se ve vašem jídelníčku také neměly objevit.

 

Jak tedy jíst o vánoční svátky?

Polévka: Protože nejsou kvůli množství purinů povoleny masové vývary, měli byste si udělat jen zeleninovou polévku, do které na konec můžete dát kousek vařené ryby. Houstičku do polévky si můžete opět opražit nasucho.

 

Hlavní jídlo: Pokud chcete tradiční večeři s rybou, zvolit můžete kapra, pstruha, candáta, nebo i vzhledem ke sníženému množství purinových látek kousek lososa. Rybu si můžete připravit grilovanou s bylinkami, nebo kořením, či pečenou na malém množství oleje, nebo nasucho a trochu podlitou vodou. Upřednostňujete-li jiné maso, pak byste měli sáhnout třeba po krůtím plátku, nebo vepřovém z kýty. Vhodné je upravit si jej na přírodní způsob.

 

Bramborový salát by měl být bez majonézy, kterou můžete nahradit jednoduše netučným jogurtem. Ideální je také zeleninový salát zakápnutý trochou olivového oleje a ochucený citrónem, nebo octem. Máte-li raději samotné brambory, můžete si je omastit malým kouskem másla.

 

Sladkosti: Sladkostí se úplně zříkat nemusíte. Volit byste měli ale méně tučné druhy a sníst menší množství. Dát si můžete kromě pár kousků cukroví, nebo méně tučnou vánočku, či tvarohovou štolu. Ke štědrovečerní večeři můžete zvolit přípitek trochou přírodního lehkého vína.

 

Menu: Zeleninová polévka s kouskem ryby

            Grilovaný losos sypaný koprem, bramborový salát s dýní a zelenými fazolkami

            Dezert Pavlova s ovocem

 

Autor: Šárka Míšková

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode