Sladký koláč z dýně a mrkve (bezlepkové)

19.09.2015 22:20

Pokud rádi mlsáte, zkuste jednoduchý a lahodný koláč z dýně a mrkve. Protože se jedná o přirozeně sladké plody, nebudete již potřebovat přidávat cukr. Dýně i mrkev má vysoký obsah B-karotenu. Tento provitamín vitamínu A pomáhá chránit před vznikem rakoviny, zlepšuje funkci srdce a krevního oběhu. U zraku vylepšuje zvláště vidění za šera. Je důležitý i pro zdravou pleť, omezuje tvorbu vrásek. Přispívá k ochraně plic a zlepšuje funkci celého dýchacího traktu, což oceníme zvláště na podzim.

1 porce: 98 kcal/ 409 kJ

Potřebujeme: 350 g dýně Hokaidó, 4 větší mrkve, 2 jablka, 4 lžíce strouhaného kokosu, 2 vejce, 1 lžíce oleje na vymazání formy, skořice.

Postup: Omytou dýni zbavte semen, pokrájejte na kousky a uvařte v troše vody doměkka. Nechte vychladnout a rozmixujte na pyré. Syrovou mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V míse smíchejte pyré z dýně, rozstrouhanou mrkev a jablka spolu s vejci. Přidejte lžičku skořice a strouhaný kokos. Dobře promíchejte.

Koláčovou formu na pečení vymažte olejem a vysypte strouhaným kokosem. Vlijte připravenou směs na koláč a špachtlí uhlaďte. Vložte do předem vyhřáté trouby a pečte na 200 st. C cca 30 min. Hotový koláč podávejte chlazený z ledničky.

 

Autor: Šárka Míšková

© 2013 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořeno službou Webnode